Ενα πλαίσιο για την «τακτοποίηση» οικισμών αυθαιρέτων σε δάση έναντι προστίμου, στο πρότυπο των ανάλογων ρυθμίσεων για τα αυθαίρετα παρουσίασε, χθες, το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η ιδιαιτερότητα του πλαισίου είναι ότι δεν προϋποθέτει ούτε συνεπάγεται την κυριότητα, δίνοντας μόνο μια 40ετή ή 25ετή αναβολή σε πρόστιμα, διώξεις και κατεδαφίσεις. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να «διατηρηθεί» ακόμα και αυθαίρετο καταπατητή σε δημόσια δασική έκταση. Το δεδομένο είναι ότι η διαδικασία αυτή θα λειτουργήσει ως
ένα σκαλί για την πλήρη νομιμοποίηση, άρα τη δικαίωση –για ακόμα μία φορά– της πολεοδομικής/περιβαλλοντικής παρανομίας. Oλα αυτά ενόψει της εκδίκασης σήμερα προσφυγών στο ΣτΕ ενάντια στη ρύθμιση.
Το σχέδιο νόμου «Περιβαλλοντική διαχείριση των περιοχών με οικιστικές πυκνώσεις» δόθηκε, χθες, σε δημόσια διαβούλευση έως τις 8 Ιανουαρίου. Περιλαμβάνει τη διαδικασία μέσω της οποίας θα ελεγχθούν οι οικιστικές πυκνώσεις (που δήλωσαν οι δήμοι από το 2016 μέχρι πρότινος) και θα δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να διατηρήσουν την χρήση τους για μερικά χρόνια, έναντι προστίμου. Περιλαμβάνει επίσης ένα εφεύρημα, το «δασικό ισοζύγιο», που θα αποκαθίσταται διά της χρήσης των προστίμων (μια σαφής προσπάθεια να καμφθούν οι αντιρρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας).